Hem Mackelbot, datorhjälp Södermalm Hem
Mac-tips

Mac OS XI till 6   |   Butiker & Apple-garanti

MacOS tio, nio, åtta, sju, sex...

MacOS 10 (Mac OS X) revolutionerade situationen för Macanvändarna. Mac OS X är ett operativsystem som liksom Linux bygger på Unix. I och med det blev vi av med ålderdomligheter i Macens operativsystem, inte minst vad gäller minneshanteringen. Men systemet är också mer komplext. Man är som användare mer uppstyrd att använda de kataloger som är tänkta för olika typer av filer, det går inte längre att "bygga lego" med systemtillägg etc.

Apple öppnade med mjukvaran BootCamp möjligheten att starta Macen i "Windows-läge" (från en egen partition) och köra Windowsprogram på riktigt (utan tyngande emulering). Med datorer som levererats med Mac OS 10.5 eller senare finns en guide för att installera BootCamp. BootCamp fungerar bara på Intel-baserade Macar. Vidare behövs en licens för Windows och ett installationsmedia.

Mac OS X var ett stabilt och säkert operativsystem, i stort sett befriat från de härjningar av virus och adware som drabbat Windows-världen. I och med versionerna 10.3 och 10.4 (Tiger, våren -05) fanns det inte längre mycket att anmärka mot. 10.5 (Leopard) var ett bättre system för synkning via iTunes men stödjer inte de senaste årens utveckling av webbläsare. 10.6 (Snöleopard) är en trimmad version av 10.5. Mycket bra men fungerar bara på Intel-Macar, även här finns problem att använda en modern webbläsare. Med 10.7, 10.8, 10.9, 10.10, 10.11, 10.12, 10.13 och Mac OS 10.14 (Mojave) närmar man sig känslan av att navigera på en smartphone eller surfplatta.

Tyvärr tenderar Mac OS med de senaste versionerna (Catalina samt Mac OS 11, Big Sur och Monterey) att bli väl komplext. Det märks bl a av att uppgraderingar ofta hänger sig och att systemet ibland kan starta om spontant eller att du loggas ut. Detta tillsamman med den täta utgivningstakten av nya versioner av Mac OS är knappast något som tjänar den vanliga användaren, som mest önskar sig en stabil plattform för att kunna använda de program man har för att göra det man behöver.

Tyvärr innebär den snabba utgivningstakten av nya versioner av Mac OS också en intollerans mot äldre maskin- och programvara som saknar motstycke i PC-världen.

apple original loggo

Apple's första logga - Newton under ett äppelträd av Ron Wayne


Uppgradera till MacOS X

Mac OS X fungerar på de flesta G3-maskiner och senare. (En hyfsat modern version av Mac OS 10 kräver dock minst andra generationens Intel Dual Core-processor: Intel Dual Core 2).
Innan du uppgraderar en gammal Mac ska du se till att datorns firmware är uppdaterad. Antingen anlitar du någon kunnig person som gör detta åt dig eller så läser du instruktionerna noga. Ett skapligt tilltaget internminne, arbetsminne, (minst 2 GB) är en förutsättning för att Mac OS X ska fungera snabbt och smidigt. När man köper ny dator bör man kräva fyra GB internminne –för professionell användning gärna 6 eller 8 GB. Kraven är lika för Mac och PC. Det är vad som krävs för att smidigt kunna använda Adobes senaste programvara för bild- och layoutarbete.

Mac OS 10 använder nya drivrutiner för hårdvaran. Om du använder speciell kringutrustning kan det vara idé att kontrollera att du får tag på OS X-drivrutiner. Program man kör under Mac OS X är vanligen anpassade till det systemet. Om du använder gamla program kommer de att köras i OS 9 som i sin tur körs under OS X. Det fungerar inte alltid. Du kan dock välja att installera OS X så att du kan starta från OS 9 precis som förut. Gäller ej nyare Macar som kräver Mac OS X (eller Windows) för att starta. Från och med Mac OS 10.5 går det inte heller att köra OS 9 inifrån Mac OS X.

Har du installerat Mac OS X på en Mac med liten hårddisk och börjar få ont om plats? Ladda ned Monolingual som hjälper dig rensa bort onödiga språkfiler! (Observera att du markerar de språk du vill ta bort och inte tvärt om!)


MacOS 9 Vid installation av Mac OS 9 ska man kontrollera att man har en installationsskiva som passar datormodellen, annars kan man drabbas av problem med datorns firmware. (En maskinoberoende "köpskiva" fungerar så klart.)

Kan du inte bränna CD under MacOS 9.2? Stäng av systemtillägget USB Authoring Support!

MacOS 8.5 var behäftat med flera fel som kunde åtgärdas med uppdatering 8.5.1. Dock fanns en bugg i 8.5.1 som gjorde att systemet i vissa fall skrev information till slumpmässiga platser i RAM-minnet varvid annan information raderades med programkrasch till följd. I och med version 8.6 åtgärdades problemet. System 8.6 hade i stället en bugg i typsnittshanteraren som senare åtgärdades. Systemet var en parentes och är helt antikvariskt.

System 7.1 är ett stabilt och minnessnålt operativsystem för mycket gamla maskiner. System 7.5.3 fanns att tillgå gratis från Apple och går bra att lägga in i äldre Macar (de allra äldsta blir dock tröga) men är instabilt på PowerPC-maskiner. System 7.6.1 och system 8.1 är mycket stabila (uppdateringarna från 7.6 resp. 8.0 var fria).

System 6 är för riktiga nostalgiker. System 6.0.7 passar t ex bra på en Macintosh Plus, finns att ladda ned från oss här: system607.hqx. Packa upp filen med Stuffit Expander.
Problemet är bara att du lär behöva gamla DD-disketter för att installera på en Plus eller liknande...

Upp

Mac-butiker i Stockholm



I Sverige har inte funnits, som i USA, butiker som ägs och drivs av Apple. Däremot har återförsäljare öppnat butiker som drivs i samarbete med Apple. Detta förändrades när Apple Store öppnade den 15 september 2012 i Täby centrum.

Förutom dessa kan man naturligtvis köpa Mac-datorer och utrustning från många av de stora elektronikkedjorna som har butiker runt om i Sverige.

Mackelbot säljer normalt inte nya datorer men vi ger ofta inköpsförslag och i butiken finns tillbehör och delar. Även ibland en och annan begagnad och genomgången dator.

För hårdvarufel (reparationer) som omfattas av Apple's garanti hänvisar vi till närmsta Apple Service Provider.

Upp
<< Till startsidan för Mackelbot Datasupport – datorhjälp på Södermalm och hemma